امروزه پا به پای رشد و توسعه فناوری، شیوههای آموزش نیز دستخوش تغییر و تحول شده است.
در سالهای پیش گچ و تخته سیاه و یا حتی وایت برد، نماد آموزش بوده ولی اکنون اوضاع فرق کرده است.
امروزه ما با انواع شیوههای مدرن یادگیری روبرو هستیم؛ از قبیل آموزش از راه دور (Distance Education)، یادگیری همراه (Mobile Learning)، آموزش الکترونیکی (E-learning)، کلاس معکوس (Flipped Classroom) و یادگیری خُرد (Microlearning) که موضوع این نوشتار است.
آموزش خرد یا همان micro-learning که به صورت Microlearning نیز نوشته میشود، به معنای عرضه محتواهای آموزشی و ارزشمند در قالب کپسولی و به صورت مینیاتوری است؛ به عبارت دیگر ارائه محتواهای کوتاه و پرمغز در بستر زمانی کوتاه.
Microlearning (میکرو لرنینگ) را به عبارات گوناگونی ترجمه کردهاند، از جمله میکرو آموزش، آموزش خرد، میکرو یادگیری، ریز آموزش، آموزش میکرو، یادگیری جزئی و … که البته همه اینها، به یک معنا اشاره میکند.
میکرو یادگیری یکی از استراتژیهای آموزش است که در آن محتوا به طور مستمر به شکل واحدهای کوچک به دانشآموز منتقل میشود.
میکرو لرنینگ از تکههای کوچکی که به آسانی قابل درک و فهم است تشکیل یافته و از بخشهای اصلی آن میتوان به ویدیوهای کوتاه 1 تا 2 دقیقهای، پاورپوینت، کلیپهای صوتی، اینفوگرافیکها، کنفرانسهای مجازی و غیره اشاره کرد.
این نوع یادگیری یکی از خلاقانهترین راههای آموزش است که باعث میشود فرایند آموزش، به نوعی با سرگرمی همراه شود و از دشواری و یکنواختی فراگیری علوم جدید کاسته گردد.
در این شیوه آموزشی، نیازهای یادگیرنده با استفاده از فناوریهای روز، به سرعت برطرف میشود و به همین دلیل بسیار موثر و کارآمد است.
در واقع امروزه که سرعت اینترنت و سطح دسترسی به فناوریهای آنلاین افزایش یافته است و روز به روز بر تعداد مردمی که موبایل به دست میگیرند افزوده میشود، یادگیری خُرد توانسته به خوبی ارزش خود را نشان دهد.
ویژگیهای میکرو لرنینگ چیست؟
• کوتاه است؛
• آسان و سریع است؛
• قابل بازگشت است و خطی نیست؛
• در دستگاههای مختلف در دسترس است؛
• به آسانی قابل دستیابی است؛
• به آسانی میتوان آن را بهروز کرد؛
• جذاب است؛
• به سرعت تمام میشود؛
• توسط خود شاگرد اعمال میشود.
مزایا میکرو لرنینگ چیست؟
1. گستردگی نحوه ارائه
آموزش خرد به وسیله انواع سیستم عاملها قابل ارائه است و میتوان کلاسهای آن را به صورت آنلاین برگزار کرد.
ضمناً این شیوه آموزشی در انواع پلتفرمها از جمله رسانههای اجتماعی و انجمنهای آنلاین قابل راهاندازی است.
2. حذف محدودیت زمان و مکان
یعنی شما در هر زمان و هر کجا که باشید میتوانید مفاد آموزشی خود را دریافت کنید، تمرینات را انجام دهید، نمره خود را ببینید، با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شوید، و در نهایت دانش و مهارتهایتان را افزایش دهید.
در Microlearning نیاز به حضور فیزیکی استاد و دانشجو در کلاس درس از میان رفته و یادگیری در محیط های غیردرسی امکانپذیر شده است.
3. به یادآوری آسان
در میکرو لرنینگ مواد آموزشی به بخشهای کوچکتری تقسیم میشود و این باعث میگردد افراد بتوانند به راحتی محتواهای تکه تکه شده را یاد بگیرند و مجدداً به یاد آورند.
4. امکان ارائه مفاد آموزشی به صورت شخصی شده
در میکرو آموزش، یادگیرندهها میتوانند درسهایی را که دقیقاً برای رفع نیازهای آنها طراحی شده دریافت دارند.
در این صورت، اشتیاق و انگیزه آنها برای فراگیری افزایش مییابد.
اصولاً هر چه این اطلاعات، بیشتر شخصی شده و مطابق با نیازهای کاربر باشد، این احتمال که وی به بخشهای پیشرفته دوره برسد و یادگیریهای خود را ادامه دهد، افزایش مییابد.
این شیوه مزایایی برای اساتید نیز به همراه دارد که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد: آسانی جابجایی مفاد آموزشی، هزینه کمتر تولید محتواهای آموزشی نسبت به شیوه سنتی، حذف زحمت حضور رسمی در کلاسهای درس و غیره.
معایب میکرو لرنینگ چیست؟
مانند هر رویکرد دیگری، این شیوه نیز معایب و نواقص خود را دارد.
مثلاً در میکرو لرنینگ ما فاقد یک محیط رسمی هستیم و همین موضوع بعضاً باعث میشود یادگیرندهها، کل قضیه را چندان جدی نگیرند.
علاوه بر این، محیط غیررسمی بعضاً حواسپرتی دانشجویان را به دنبال دارد و حتی ممکن است فرد نتواند یک کلاس آموزشی را در ذهنش تصور کند. همین موضوع کاهش یادگیری را به دنبال دارد.
ضمناً در این شیوه بعضاً به جزئیات کامل همه موضوعات پرداخته نمیشود و برخی قسمتها ممکن است مغفول بماند.
جمعبندی
با همه این تفاصیل، میکرو آموزش یک مفهوم جدید در آموزش و پرورش جهان است که دارای نکات مثبت و منفی مربوط به خود است.
کارشناسان میکوشند نکات مثبت را تقویت کنند و تاثیر نکات منفی را از بین ببرند یا کاهش دهند.
با این حال میتوان گفت دلیل اجرایی شدن این نوع از آموزش آن است که جوانب مثبت بر جوانب منفی غلبه دارد.
از این رو میکرو آموزش از سوی موسسات، نهادها، شرکتها و سازمانهای مختلف مورد استقبال واقع شده و آنها سعی دارند به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کنند.
منابع:
allencomm.com
tebyan.net